CUM SĂ-ȚI CUREȚI CASCA?
Casca noastră preferată merită să avem grijă de ea...
În timpul pedalării, fie vorba de ciclism de șosea sau montan, vrând-nevrând casca noastră se va murdări, vom transpira în ea. Transpirația lipită pe structura învelișului, pe cureaua de la bărbie și pe căptușeală, mai exact sarea și acizii din transpirație nu au un efect benefic asupra materialelor textile sau a spumei din poliuretan. Pe suprafața murdară se lipesc mai ușor și bacteriile. De ce să pedalezi cu o cască murdară, cu depuneri de sare, culturi bacteriene și cu miros de transpirație, dacă îmbrăcămintea ta este curată și miroase bine?
EVITĂ ÎNTOTDEAUNA
Sperăm că cele de mai jos sunt evidente, dar pentru orice eventualitate enumerăm cazurile cu care îți poți deteriora casca.
1) Nu-ți spăla casca în mașina de spălat haine sau de vase!
2) Nu-ți spăla casca cu jet de apă la înaltă presiune!
3) Nu-ți usca casca prin expunere la soare sau la surse directe de căldură!
4) Nu folosi material textil sau hârtie cu suprafață abrazivă!
Mai bine urmezi indicațiile de mai jos.
ÎNVELIȘ
Primul pas este să îndepărtăm shield-ul/parasolarul (dacă există) și căptușeala de burete – la anumite modele Rudy Project și cureaua se poate detașa foarte ușor. După aceasta să ștergem casca în interior și în exterior cu un burete înmuiat în apă călduță (sub 25C) cu puțin detergent (poate fi praf sau lichid, doar să fie Ph neutru). La spuma din ploiuretan să avem grijă să nu frecăm tare suprafața acesteia. La sfârșit să o ștergem cu un material din microfibre sau cu un material textil moale și s-o lăsăm să se usuce într-un loc aerisit, la umbră.
Dacă găsim semne de deterioare pe structura căștii, fie lipsa de biluțe din stratul de spumă sau distanțarea spumei de învelișul dur, casca trebuie schimbată, pentru că nu ne mai poate oferi protecție adecvată!
CURELELE
Pentru că curelele intră în contact direct cu pielea noastră, după o pedalare solicitantă acestea se îmbibă cu transpirația sărată și acidă, ceea ce se îndepărtează destul de greu. Cea mai simplă modalitate de curățare a curelelor este următoarea: le impregnăm cu detergent lichid pH neutru, după câteva minute le frecăm bine cu un burete și multă apă, după care le clătim cu apă curată.
CĂPTUȘEALA
La cele mai multe căști, ca și la toate modelele Rudy Project, căptușeala din interior poate fi detașată foarte ușor. Dacă nu chiar după fiecare pedalare, dar în sezonul de vară după 2-3 ocazii, să scoatem căptușeala din cască și să o curățăm ca și învelisul exterior: cu apă călduță (sub 25C) cu puțin detergent (praf sau lichid, doar să fie Ph neutru) sau să o spălăm în mașina de spălat (30C). În cazul spălării cu mâna, să o clătim bine la sfârșit cu apă curată. Este important să nu stoarcem căptușeala, preferabil să folosim centrifuga, după care să o lăsăm la uscat într-un loc aerisit și cald.
SĂ LE SCHIMBĂM DACĂ S-AU UZAT
Degeaba, chiar și pe lângă îngrijire potrivită și utilizare corectă, căptușelile se pot uza, deteriora. În aceste cazuri nu trebuie să schimbăm toată casca dacă învelișul exterior este încă în stare bună, dar nu dorim să o folosim fără căptușeală, într-un fel incomod. Pentru căștile Rudy Project se pot cumpăra separat căptușeli, în cele mai multe cazuri și în varianta standard și cu plasă împotriva insectelor (dacă la modelul respectiv producătorul fabrică ambele variante).
CĂPTUȘEALA (DIN BURETE) Căptușelile antibacteriene și confortabile din căștile Rudy Project sunt schimbabile din fabricație. Ele pot fi cumpărate separat în varainta standrad sau cu plasă împotriva țânțarilor. MĂ UIT |
TEHNOLOGII Fă cunoștință cu tehnologiile incorporate în căștile Rudy Project! Pentru obținerea confortului și protecției excepționale nu este de ajuns ca un designer să proiecteze casca. Căștile noastre încorporează numeroase tehnologii avansate, în timp ce sunt conforme cu mai multe standarde internaționale diferite. MĂ UIT |
ALTE PRACTICI
- Cum să-ți reglezi casca?
- Cum să-ți depozitezi casca?