CUM SĂ NE ALELEGEM OCHELARII?
În timpul exercițiilor fizice, ochelarii noștri au o serie de funcții importante de îndeplinit. De exemplu, trebuie să asigure vedere, respectiv purtare neobstrucționată, să protejeze ochii și fața de un potențial impact fizic. Să presupunem că ochelarii sunt capabili să ofere aceste caracteristici în mod corespunzător, este important să alegeți și modelul potrivit pentru dvs.
Dar pe ce bază și cum să alegi ochelarii?
CÂND MĂRIMEA
CONTEAZĂ
Ca și în cazul oricărei piese vestimentare, la fel și la ochelari, este important ca mărimea să se potrivească perfect capului nostru. Adică nu ar trebui să fie nici prea mic, nici prea mare.
Chiar și în cazul unei perioade scurte de purtare, poate provoca disconfort (rezultă dureri de cap, amețeli), care poate deveni perturbător în timpul sportului și poate duce la scăderea performanței, a experienței. Așadar, dacă simți presiune pe orice parte a capului în timp ce porți ochelarii, este recomandat să alegi altul...
Să nu urmăm ideea că datorită suprafeței mari vom obține mai multă protecție... Din păcate, din cauza dimensiunii excesive, acesta nu va putea îndeplini sarcina așteptată, adică protecția corespunzătoare a ochilor și a feței. Pot exista o serie de influențe externe asupra ochilor noștri, iar din cauza potrivirii imperfecte, ochelarii se pot mișca în continuu în timpul activității.
FORMA, CARE
SE POTRIVEȘTE
FEȚEI TALE
Alegerea dimensiunii ramei este doar un pas minuscul în momentul în care alegem ochelarii în condițiile în care rama sau lentila nu se potriveșt corect cu linia feței noastre.
În mod ideal, când purtăm ochelarii, nu ar trebui să putem să introducem degetele între lentilă și față - nici de jos, de sus, nici din lateral. Dacă acest lucru este posibil, ochelarii lasă prea mult spațiu pentru influențele externe, cum ar fi lumină, praf sau umezeală.
Nici contrariul nu este ideal, adică atunci când rama sau lentila îți atinge fața. În acest caz, nu există suficient spațiu pentru ca aerul să usuce suprafața interioară a lentilei și se va condensa ușor, ceea ce va deranja vederea.
Asigură-te că există un spațiu de câțiva milimetri în jurul ramei sau lentilei ochelarilor și a feței. Este în regulă să aveți o distanță mai mare în unele părți și una mai mică în altele, dar nu oriunde.
Dacă alegi ochelari de protecție pentru sport, asigură-te că lentila îți protejează ochii și pe periferice. Cu cât este mai deschis din lateral o pereche de ochelari în câmpurile periferice, cu atât este mai mare șansa ca activitățile noastre sportive să fie compromise!
De asemenea, trebuie să vă asigurați că pupila se află aproximativ la mijlocul înălțimii lentilei – după caz se poate regla simplu din puntea nazală. În cazul în care nu există această variantă, ochelarul fiind prea sus sau jos, este indicat să vă alegeți un alt model!
CADRU ȘI
DESIGN LENTILE
Cadru complet? Jumătate de cadru? Fără ramă? Lentila împărțită? Este lentilă plină? Există mai multe modele, toate fiind îndrăgite de grupuri individuale de utilizatori. Dar dacă alegem un model de mărime și formă potrivită, nu este cu adevărat posibil să afirmăm în niciun caz că este potrivit doar pentru un anumit sport, strict din cauza acestei caracteristici.
Deși modelele cu jumătate de cadru și fără cadru oferă mai mult spațiu pentru ochi când privim în jos, nici un design cu cadru complet care este ideal pentru fața noastră nu va perturba atenția. La fel și ochelarii de protecție cu lentile despărțite oferă un câmp vizual bun încât să fie confortabil de purtat.
La utilizări mai extreme, cum ar fi ciclismul off-road, cadrul complet (sau utilizarea cauciucului de protecție a marginilor lentilelor) oferă o protecție suplimentară pentru fața noastră în timpul unui impact fizic mai drastic, dar datorită designului și tehnologiilor avansate, protecția oferită de către modele cu jumătate de cadru nu este cu mult mai puțin.
În general, alegerea pe această temă este mai subiectivă.
CU LENTILE
POTRIVITE
Lentilele pot fi estetice și atrăgătoare, dar ești sigur că îți va oferi experiența vizuală de care ai nevoie unde vei folosi ochelarii în cea mai mare parte?
De cele mai multe ori, colorarea și tipul lentilelor nu au doar o funcție de design, oferă și vedere mai bună în diferite situații, îmbunătățind astfel performanța, precum și experiența noastră.
De exemplu, lentilele polarizate sunt utile în special pentru sporturile pe apă și pe zăpadă, precum și pentru condus, dar este aproape inutil să alegeți acest tip de lentilă doar pentru ciclism. Lentilele Multilaser și laser reduc lumina puternică și ascuțită prin straturile de oxid de metal ("oglindă") de pe suprafețele lor exterioare, făcându-le ideale pentru a fi purtate în lumina soarelui mai intensă, în timp ce cu cât există din ce în ce mai puțină lumină (cum ar fi pe vreme foarte înnorată), cu atât imaginea de ansamblu devine mai întunecată. Lentilele fotocromatice sunt o alegere excelentă pentru sporturi de orice tip, pe tot parcursul zilei, independent de vreme, dar este bine de știut că aceste lentile răspund la modificările radiațiilor UV, așa că în locurile în care aceasta este filtrată de un alt mediu, lentilele nu vor „funcționa” (de exemplu, în timp ce conduceți sau în interior).
În ceea ce privește culorile, culorile de revizuire roșu, maro și violet (cald) sporesc contrastul, ceea ce înseamnă că sunt mult mai confortabile, mai sigure de purtat pe teren decât alte culori. Iar lentilele de vedere de ansamblu albăstrui (reci) oferă o experiență de vizionare de culoare și luminozitate mai vie. În timp ce culorile în tonuri negre oferă o experiență de vizionare relativ neutră.
Puteți găsi o descriere mai detaliată a proprietăților diferitelor lentile aici.
Și dacă ai reușit să alegi ochelarii potriviți pentru tine...
CUMPĂRĂ ORIGINAL | CUM SĂ CURĂȚI
Și dacă încă nu te-ai hotărât...
CUM NE DĂM SEAMA DACĂ UN OCHELAR DE SPORT E BUN