CĂȘTI – PROTECȚIE ȘI CONFORT
O cască bună se cunoaște după tehnologia avansată încorporată și protecția superioară oferită de aceasta, precum după confortul excepțional și greutatea mică. Rudy Project este dedicat de peste 40 de ani în privința calității, tehnolgoiei și inovației, astfel căștile noastre îndeplinesc aceste pretenții de calitate la un nivel ridicat.
- SFATURI PENTRU CUMPĂRĂTURI
- POARTĂ CORECT
- STANDARDE
- SIGURANȚĂ
- FIXARE PE CEAFĂ
- VENTILAȚIE
- AIRFRAME
- STRAP-QUICK-CHANGE
- BURETE
- VIZIBILITATE
- AERODINAMICĂ
- HOW
- 2025
NU PEDALA
FĂRĂ CAP
Oricât de bine știm să pedalăm, oricât de precauți suntem, în cazul unui eveniment neașteptat capul nostru poate fi rănit ușor, fapt ce poate atrage după sine urmări serioase. Prin purtarea căștii de protecție posibilitatea apariției unei astfel de eveniment se poate reduce drastic!
Degeaba ne justificăm cu fraze precum “nu-pedalez-prea-repede”, „știu-eu-să-cad” sau „eu-nu-cad-niciodată”, în cazul unei căzături neașteptate avem șanse mari să suferim traumatisme la cap, acest risc putând fi redus semnificativ prin purtarea căștii. Și o viteză de 20km/h este de ajuns ca mușchii gâtului și reflexele noastre (care se dobândesc și se dezvoltă doar în urma experienței efective) să nu ne asigure „protecția” adecvată.
Impactele asupra craniului și implicit asupra creierului nostru pot avea consecințe grave în lipsa protecției corespunzătoare. Conform estimărilor, după 3 comoții sau traumatisme cerebrale ușoare poate apărea un sindrom complex acut, care poate fi răspunzător de depresie, sinucidere, epilepsie, impotență, Alzheimer sau Parkinson. Dar chiar și un singur traumatism poate cauza tulburări de vorbire, pierderea parțială a auzului sau a vederii, tulburări de concentrare sau de memorie, tulburări de mișcare sau schimbări emoționale. Sigur, efectele diferă de la om la om, statistica arată doar tendințele, urmările nefiind obligatorii.
Folosirea căștilor de protecție scade drastic posibilitatea apariției acestor urmări, precum și apariția altor răniri la cap!
SFATURI PENTRU
CUMPĂRARE
La achiziționarea unei căști care să ne ofere protecție corespunzătoare și care să nu ne deranjeze pe cap, este suficient să acorzi atenție la trei lucruri înainte de a cumpăra
PRIMUL SFAT – SĂ FII CONȘTIENT LA CE O VEI FOLOSI!
Să ne gândim unde vom pedala mai mult: în oraș-pe teren-pe șosea? Aceste situații toate au caracteristici diferite, astfel casca ideală pentru fiecare situație este diferită. La utilizarea în oraș aspecte importante sunt acoperirea și protecția cefei – pentru că ne putem aștepta în primul rând la lovituri puternice venite de pe suprafețe plate. Pe teren sunt avantajoase modelele cu cozoroc și cu plasă împotriva insectelor, iar cu cât ne aventurăm la o pedalare mai extremă, cu atât mai mult vom avea nevoie de o protecția mai bună a cefei. Pe șosea preferăm casca ultra ușoară, cu cel mai bun coeficient aerodinamic.
AL DOILEA SFAT – ALEGE MĂRIMEA POTRIVITĂ!
Ca și hainele pe care le purtăm și căștile se fabrică în diferite mărimi, și ca și la haine și la căști este important să nu cumpărăm nici prea mic, nici prea mare. Dacă este prea mic nu va intra pe capul nostru (să nu o purtăm ca pe un clop) dacă este prea mare va cădea pe capul nostru – astfel nici una dintre variante nu este sigură! Mărimile de obicei sunt semnalate cu litere (S, M, L, XL) dar pe lângă litere găsim și intervalele corespunzătoare în centimetri. Ca să afli ce mărime ți se potrivește, ia o bandă de măsurare sau un șnur și măsoară-ți circumferința capului la mijlocul frunții.
AL TREILEA SFAT - ÎNCERCAȚI-L!
Câți oameni, atâtea forme ale capului – câte căști, atâtea calapoade. Este foarte important să probăm cât mai multe modele înaintea cumpărării! Nu face compromis, pentru că spre sfârșitul mai multor ore de pedalare sentimentul de “o-pot-suporta” poate afecta experiența pedalării și îți poate diminua performanța.
POART-O
CORECT
O cască de mărime nepotrivită și reglată incorect nu doar nu ne protejează capul de o rănire, dar poate provoca și alte leziuni. Astfel este foarte important să dedicăm câteva minute reglajului.
Sunt numeroase greșeli generale – de la alegerea mărimii prea mici(C) sau prea mari(D), la împingerea căștii în vârful capului(B), sau tragerea ei până la ochi (A) – care pot fi evitate acordând câteva minute de atenție acestora. Citește articolul nostru despre reglarea corectă a căștii!
STANDARDE
Obținerea celei mai înalte protecții posibile a capului și întărirea căștilor conform standardelor internaționale este un obiectiv extrem de important pentru dezvoltatorii companiei Rudy Project. De aceea, căștile noastre au o serie de evaluări standard internaționale diferite.
În cazul marcajului CE, cerințele sunt conforme cu cerințele Council Directive 89/686/ECC și Standardului Tehnic European EN 1078, în cazul marcajului CPSC, U.S. Modelul respectă cerințele Comisiei pentru siguranța produselor de consum, iar în cazul marcajului AS / NZS cerințele standardului australian AS / NZS 2063.
CE/EN 1078
Standardul EN 1078 a fost înființat în 1997, apoi aprobat de Comitetul European de Standardizare (CEN) în 2012 și modificat în același an cu EN 1078: 2012 + A1: 2012, care se aplică tuturor căștilor de biciclete, patine cu roți și skateboard-uri vândute în Europa.
Standardul EN 1078 include, dar nu se limitează la, testarea câmpului vizual, absorbția energiei de impact și proprietățile de atașare a cefei (inclusiv bărbia și catarama acesteia), precum și toate marcajele și informațiile.
Puncte cheie ale standardului:
- testarea pe suprafețe plane și unghiular
- utilizarea unui dispozitiv de cădere liberă
- testați în condiții medii, calde, reci și umede
- viteza de impact, energia sau înălțimea de cădere pentru o suprafață plană: 5,42-5,52 m/s
- criteriul energiei precipitaţiilor: < 250g
- efectuarea unui test de rulare
- examinarea rezistenței cefei - într-o formă standard a capului, aplicând forță dinamică
În actuala gamă de căști Rudy Project, toate modelele respectă standardul CE/EN 1078!
CPSC / CPSC 12.03
În Statele Unite ale Americii, Comisia pentru Siguranța Produselor de Consum (CPSC) a fost mandatat în 1994 de către Congres să actualizeze și dezvolte standardele căștilor de biciclete din SUA. Standardul a fost finalizat în 1999 cu asistența grupului de lucru ASTM.
Standardul CPSC 12.03 include testarea câmpului vizual, absorbția energiei de impact și proprietățile de fixare a cefei, (inclusiv cureaua de bărbie și catarama acesteia) respectiv toate marcajele și informațiile.
Puncte cheie ale standardului:
- testarea pe suprafețe plane și unghiulare
- utilizarea unui dispozitiv de cădere liberă
- testatarea în condiții medii, calde, reci și umede
- viteza de impact, energia sau înălțimea de cădere pentru o suprafață plană: 2 m
- criteriul energiei precipitaţiilor: < 300g
- efectuarea unui test de rulare
- examinarea rezistenței cefei - într-o formă standard a capului, aplicând forță dinamică
În actuala gamă de căști Rudy Project, toate modelele respectă standardul CPSC 12.03!
WG11
Din 2022, Rudy Project s-a calificat și s-a alăturat evaluării de siguranță CEN TC 158 / WG11 dezvoltat de Comitetul European de Standardizare, care măsoară în mod specific proprietățile de absorbție a energiei ale articolelor pentru acoperirea capului împotriva efectelor tangenţiale (unghiulare).
Baza de conformitate pentru testul de impact rotativ WG11 este gradul de leziune cerebrală post cădere determinat de algoritmul BRIC (Brain Injury Criterion), care trebuie să fie mai mic de 0,68.
Protocol de testare a impactului de rotație:
- teste oblice la un unghi de 45 ° de-a lungul axelor X, Y și Z
- viteza de impact 6 m/s
- hârtie șmirghel de 80 cu oxid de aluminiu cu suprafață închisă
- accelerometru cu trei axe + n.3 ARS
- coeficientul nominal de frecare al formei capului 0,3
- forma capului din seria EN960
- măsurători efectuate: vârfuri de rotație și accelerație liniară, HIC, BRIC
Din gama actuală de căști Rudy Project, modelele EGOS NYTRON, SPECTRUM, PROTERA PLUS, VENGER și VENGER CROSS au îndeplinit criteriile testelor WG11.
PROTECȚIA
CORESPUNZĂTOARE
Oricare model Rudy Project ții în mână, poți fi sigur că la proiectarea lui au fost combinate materiile prime de cea mai bună calitate și tehnologiile care oferă siguranța de bază așteptată. Diferitele noastre modele întrec aceste cerințe de bază, oferind protecție suplimentară și confort suplimentar.
În zilele noastre o cerință de bază este folosirea tehnologiei InMold la căștile de ciclism – învelișul extern de policarbonat să fie închegat cu spuma moale de poliuretan, să nu fie lipită. Toate căștile Rudy Project se fabrică cu această technologie, mai mult, anumite modele au structura dublu sau triplu InMold, pentru o siguranță și mai mare. Pe lângă spuma EPS standard în unele modele ale producătorul italian putem găsi spumă fabricată prin technolohgia Hexocrush, care oferă o protecție și mai mare, diferită.
Inserțiile din plastic de pe exteriorul anumitor căști nu sunt doar elemente de design. Impact Protection Grid (IPG) este de fapt o plasă încorporată în stratul de spumă, a cărei rol principal este păstrarea căștii întreagă chiar și când primește o lovitură atât de mare că spuma și învelisul extern se rup în două.
FIXARE PE CEAFĂ
UȘOR DE UTILIZAT
Căștile Rudy Project sunt cunoscute pentru confortul lor rezultat din studierea ergonomiei, proiectarea în cele mai mici detalii, folosirea materialelor în mod inovativ și tehnologiile avansate. Unul dintre factorii de imbunătățire ai confortului reprezintă sistemul de fixrae pe ceafă R.S.R. dezvoltat în mod permanent de un timp îndelungat.
Sistemul se caracterizează prin gerutatea mică, si forma din jurul capului, utilizarea ușoară și cu o singură mână în timpul mersului. De la modelul R.S.R.7 în sus, fixarea pe ceafă se poate face și vertical în 3 poziții, făcând astfel posibilă cea mai confortabilă fixare a căștii pe capul nostru – nefiind ideală situația în care chilchetul ajunge pe partea proemintă a craniului sau deasupra acesteia, astfel datorită acestei caracteristici, o putem fixa în poziția corespunzătoare!
VENTILAȚIE
EXCEPȚIONALĂ
Confortul unei căști este dat nu doar de elementele „palpabile”, dar și de eficacitatea evacuării căldurii generate de corpul tău în timpul pedalării! Cu cât este mai bună ventilația căștii, cu atât mai eficient îți păstrează capul uscat și răcoros, fâcând astfel pedalarea ta una neperturbată.
Datorită elaborării interiorului și exteriorului căștilor Rudy Project, acestea au o ventilație excelentă. Orificiile și canalele interioare de aerisire au fost proiectate ca aerul să circule cât mai bine, evacuând cât mail multă căldură și umiditate de pe capul tău, asigurând un sentiment răcoros și uscat.
FRUNTEA
RAMANE USCATĂ
Scopul integrării sistemului Airframe în partea frontală este menținerea cât mai uscată a căptușelii de burete care intră în contact cu fruntea noastră în timpul utilizării. Pentru aceasta, proiectanții au realizat o piesă care ține buretele la distanță de învelișul căștii, lăsând astfel aerul să circule permanent între burete și cască, uscându-l.
Buretele frontal este realizat din materialele antibacteriene și cu uscare rapida Dry Foam și X-Static, datorită cărora devine mai puțin mirositor.
SCHIMBAREA
RAPIDĂ A
CURELELOR
Datorită sistemului nou de fixare al curelelor ușor de utilizat STRAP-QUICK-CHANGE cureaua căștii a devenit ușor și rapid schimbabilă. Cu un singur click devine ușor de curățat, alegând din diferitele opțiuni de culoare este ușor personalizabil sau în cazul în care s-a uzat, poate fi ușor schimbat.
Sistemul Quick-Strap-Change în 2022 se regăsește la modelele PROTERA PLUS, precum și la modelele CENTRAL PLUS - curelele în culori diferite, putând fi cumpărate și ulterior.
BURETE
SCHIMBABIL
Una dintre aspectele cheie ale calității superioare la căștile Rudy Poject este buretele schimbabil – pentru că această parte a căștii se murdărește, intră în contact cu transpirația și se și uzeză în timpul folosirii. Mai mult de atât, cele mai multe modele au ca accesorii de bază două tipuri diferite de bureți: unul standard și unul cu plasă împotriva insectelor.
Bureții pot fi achiziționați și separat, astfel, dacă s-au uzat doar le schimbați și casca se poate folosi mai departe.
CULORI REFLECTIVE
PENTRU VISIBILITATE
Siguranța bicicliștilor este un obiectiv primar pentru dezvoltatorii și proiectanții Rudy Project. Acesta este motivul pentru care căutăm în mod constant noi soluții, fie că este vorba de dezvoltarea pasivă sau activă a securității. Căștile noastre au avut până acum o serie de caracteristici de siguranță diferite, cum ar fi culoarea fluo, care oferă protecție prin faptul că este foarte ușor de remarcat, disponibil pe mai multe modele, precum și stickere reflectorizante pe spatele fiecărei căști.
In cazul modelului VENGER a debutat două moduri de vopsire HIVIZ, care se reflectă foarte mult, oferind astfel o vizibilitate bună chiar și în condiții de lumină slabă.
Este important de știut că în timp radiațiile UV pot duce la estomparea culorilor fluorescente. Această schimbare este una normală, nu poate fi considerat un defect din fabricație și nu influențeză funcția căștii!
AERODINAMICĂ
AVANSATĂ
În proiectarea căștilor aerodinamice a avut un rol important guruul aerodinamicii John Cobb. Datorită profesionalismului său, a experienței sale vaste, a viziunii sale cu totul speciale precum și formelor unice elaborate cu ocazia testelor din tunelele aerodinamice, cele mai bune căști ai segmentului de triatlon și de contratimp sunt modelele aero ale Rudy Project.
CUM SĂ
|
|
CUM SĂ
|
|
CUM SĂ-ȚI |
OFERTA ACTUALĂ
DE CASCĂ
RUDY PROJECT
Si in sezonul 2024/25, poți alege dintr-o gamă largă de căști, indiferent dacă este vorba de ciclism pe drumuri, triatlon, utilizare urbană sau mountain bike.
![]() WINGDEAM Details Colors |
||
|
||
|
||
![]() VENGER Details Colors |
![]() SKUDO Details Colors |
![]() STRYM Z Details Colors |